maandag 23 maart 2009

Groepswerk: Eerste conceptuitwerking project rond "Ecohuis"

Vraag 5:

1.Wat is ons doel en welk concept streven we na?

Groep: The Loft "Tom Severeyns, Bart Vervloet, Stijn Vervloet"

1a.Hoe gaan we ons huis verwarmen?
We gebruiken een vloerverwarming die aangesloten is aan een lange buis, die 5m diep onder de grond zit en circuleert. Zo heeft men de grond temperatuur van 15°C.
Ook maken we gebruik van een zonneboiler die ons water gratis opwarmt bij zonlicht.

1b.Hoe gaan we ons huis isoleren?
We maken gebruik van vloer- en wandisolatie, we gebruiken hiervoor hennepwol.
Voor het dak te isoleren gebruiken we staalwol. Er wordt ook gebruik gemaakt van een driedubbele beglazing in "The Loft"

1c.Wat doen we met de waterhuishouding?
Bij ons wordt het regenwater dat met liters naar beneden valt opgenomen in een kuip diep in de grond, dit water wordt gebruikt voor onze wc's, Berging en buitenkranen.

1d.Wat doen we met de huisörentatie?
Een tuin liggend in het zuiden samen met het overdekt zwembad en de grote ramen van de keuken en living. De twee garagepoorten bevinden zich aan de noordelijke kant samen met de voorduer.

1e.Wat maakt ons huis dus zuinig praktisch en milieuvriendelijk?
De ledverlichting, Gebruik van 20m² zonnepanelen voor elektriciteit, Vloerverwarming, Zonneboiler, gebruik van regenwater, Goede isolatie + driedubbele beglazing, Domotica systeem voor gebruik van een "alles uit" knop

maandag 16 maart 2009

Bezoek Ecologisch bouwcentrum Kamp C en Waterzuiveringsinstallatie Aquafin op 10 maart

vraag 4:
Geef je persoonlijke beschrijving over de uitstap.



We zijn als een hechte klas vertrokken met de auto naar Kamp C. Dit bevindt zich in het landelijk stadje Westerlo. Wij hebben een gids gekregen die met allerlei informatie kwam. Hierbij hebben wij aandachtig geluisterd, omdat dit zowel voor het examen is, maar ook omdat dit later voor jezelf heel belangrijk kan zijn. Hierbij ga ik later wat verder over vertellen over het concept van Kamp C.



In het huis van Kamp C kregen we informatie over zuinig omgaan met energie, zoals goed isoleren, zonnepanelen, waterverbruik. Voor het isoleren van je huis hebben we verschillende soorten gezien. Op de foto zie je de verschillende soorten isolatie. De eerste drie die je ziet zijn de best geisoleerde soorten. Glaswol wordt meestal gebruikt voor het isoleren van het dak.



Zonnepanelen maken gebruik van zonne-energie. Deze wordt omgezet in elektriciteit via een omzetter. Het gebruik van zonnepanelen is duur maar is na een bepaalde tijd een winstgevend product. Hierbij krijgt m'n ook subsidie's. De bedragen verschillen van gemeente tot gemeente.

Waar ik geen foto van heb is van het Groen Dak. Dit is een dak met mos op. Dit houdt het teveel aan water op voor het overlopen van riolen of beken. Hierbij wordt ook het regenwater goed gezuiverd en kan eventueel gebruikt worden voor je vuile was te wassen of de wc door te spoelen. Hierbij heeft men een stevige constructie nodig want dit dak draagt veel gewicht.



Hierna hebben we onze eigen bron mogen maken. Hierbij kregen we twee plaatjes waarbij elk plaatje een geleidende kant heeft. Die moesten we opkleuren met potlood voor een laagje te creëren. Het andere plaatje had een wit plaatje op de geleidende kant en dit moesten we 5 min laten indompelen in het bakje van warm water en linde (bloemen). Als het wit plaatje aan de geleidende kant paars was, was het in orde en moest men de twee plaatjes op elkaar plaatsen met de geleidende kant en vastklikken met een paperclip. Hierna moesten we er een paar druppeltjes elektrolyd tussen laten vloeien. Ook Kantoor was heel blij met deze opdracht. Wim was superblij dat hij dit heeft mogen meemaken.

maandag 2 maart 2009

Actua: De Kyotonorm in VS - Obama

Vraag 3:

- Wat is de Kyotonorm?
Bij verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas, aardolie enzovoort komen er CO2 en andere gassen vrij. Deze versterken het broeikaseffect: de aarde warmt op en het klimaat verandert op lange termijn. Om deze evolutie een halt toe te roepen, kwamen de belangrijkste industrielanden in 1997 bijeen in Kyoto (Japan). België en een aantal andere landen ondertekenden een document om de uitstoot van broeikasgassen sterk te doen dalen tegen 2012. Deze daling (-7,5 procent tegenover het niveau van 1990) noemt men de Kyotonorm.

- Doet Belgie mee met het Kyotoprotocol?
Ja, Ondertekent vanaf 29 april 1998
Bekrachtigd vanaf 31 mei 2002

- Doet de VS mee met het Kyotoprotocol?
De Verenigde Staten doen niet mee met het kyotoprotocol

- Heeft de beslissing van Obama gevolgen voor onze toekomst?
Zou Obama tekenen? Ik zou het niet weten nu met de economische crisis zal het een stukje moeilijker gaan.

Obama begins to reverse Bush climate policies